Toxoplasma gondii: bu parazit intihara neden olabiliyor!!


Şimdi size bir parazitten bahsedeceğim... Pek çok kişide bulunan ve zararsız olduğu düşünülen bir parazitten. Aslında bu parazit düşünüldüğü kadar masum değil çünkü beyinde intihar girişimlerine nede olabilecek değişikliklere sebep olabiliyor. Parazitin ismi Toxoplasma gondii (T.gondii).

T.gondii ilk konakçısı olan kedilerde çoğalabilen ve hücrelerde bulunan bir parazit türü. İnsana özellikle parazit yumurtalarının bulaştığı besinlerin ya da suyun, az pişmiş et ya da diğer yiyeceklerin tüketilmesiyle geçiyor. ABD'deki kişilerin %10-20'sinin vücutlarında T.gondii bulunuyor. Araştırmacılar parazitin zamanla beyne zarar verebilecek zararlı metabolitler ürettiğini, bunun da yangıya neden olduğunu belirtiyor.
(Beyin yangısında hastanın bilinci bulanmıştır; bazen anormal davranışlar görülür. Beyin zarları (meninksler) da yangılanmışsa yani menenjit varsa aşırı baş ağrısı, boyun sertliği, ışığa bakamama (fotofobi) görülür. Hastada koma, istek dışı çırpınmalar, kasılmalar, saçmalama görülebilir.)

Yapılan önceki araştırmalarda da depresyondan şikayetçi kişilerin ve intihar edenlerin beyinlerinde yangı olduğu teşhis edilmiş. Ayrıca daha önce de T.gondii ile intihar eylemleri arasında bir bağlantı olabileceği rapor edilmiş. Minchigan State Üniversitesi'nden araştırmacılar T.gondii paraziti taşıyan kişilerde intihara teşebbüs riskinin 7 kat fazla olduğu sonucuna ulaşmışlar. Fakat bunun her T.gondii taşıyan kişinin intihar girişiminde bulunacağı anlamına gelmediğini belirtiyorlar.

Hem parazit taşıyan hem de sorunlu olan kişilerin tespit edilmesinin, kimin intihar etme riskinin daha yüksek olabileceğinin tahmininde yardımcı olabileceğini belirtiliyor.

Yapılan tüm araştırmaların sonucuna göre, beyindeki serotonin azalmasının depresyonun asıl nedeninden ziyade sadece bir belirtisi. İltihap ya da parazit nedeniyle ortaya çıkan yangının beynin kimyasında değişikliklere neden olduğunu, bunun da depresyonun hatta bazen intihar düşüncesinin ortaya çıkmasına sebep olduğunu belirtiliyor.

Araştırmacılar intihar girişiminde bulunan hastalarda da biyolojik değişiklerin olduğunun görülmesinin araştırmanın sonucu u desteklediğini, bunun da intiharı önlemek için yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiği ve hastaların kendilerini umutlu hissetmelerini sağlayarak yardım edebileceği anlamına geldiğini söylüyor.

Kaynak: Bilim ve Teknik Dergisi Eylül/2012

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işık saçan canlılar: Biyolojik Işıldama

Termodinamiğin ikinci yasası: Entropi nedir?

Fizikte rota değişimine neden olan Heisenberg'in Belirsizlik İlkesi