Okyanuslardan göz alıcı ışık gösterileri- biyoışık

Hemen hemen bütün derin deniz balıkları ışıktan mümkün olduğunca fazla istifade etmek için büyük gözlere sahiptirler çünkü ışık azdır. Fotonları yakalamada kritik özellik, gözbebeğinin büyüklüğüdür.  Birçok balık için gözbebeğinin fazla büyümesi balığın gözünün gövdeye sığmamasına yol açacağı için gözleri tüp şeklindedir.  Retinaları da çok az olan ışıktan maksimum yararlanacak şekildedir. İnsanlarda iki değişik fotoreseptör hücresi var ama hemen hemen bütün derin deniz canlılarının retinaları çubuk hücrelerden oluşur.  Hassasiyeti artırmak için de bu çubuklar, insandakilerin beş katı kadar uzunlukta olabilir. Her bir çubuk hücresi, ışık emici molekül pigmentleri ile yoğun olarak     paketlenmiştir. Yani balık gözü zayıf biyo-aydınlatmayı görecek şekilde yaratılmıştır.

EJDERHA BALIĞI- DRAGON FISH

Ejderha balığındaki organ gözlerinin hemen altında bulunur ve iki bölmeden oluşur.
Bir tanesi beyaz ışık verir ve onunla hem haberleşir hem önünü aydınlatır fakat avlanmaya çıkacağı zaman dışardan görünen beyaz ışığı söndürür ve gözünün altındaki diğer bölmede bulunan kızıl ötesi aydınlatmayı açar. Bu sayede dışardan belli olmayan lambasıyla kendi önünü aydınlatır ve görünmeden rahatça avlanır.



ANGLERFISH

Anglerfish, denizlerin zorlu şartlara sahip karanlık kanyonları için gerekli olan tüm özelliklere sahiptir.
Anglerfish de diğer tüm canlılar gibi, ihtiyacı olan her türlü özellikle birlikte yaratmıştır.
Anglerfish daha küçük balıkları avlamak için bir olta ipine ve bu ipin uç kısmında, kıvrılan solucana benzeyen bir organa sahiptir.Ucunda sahte yemi olan bu olta, yakınlardan geçen balıkların dikkatini çekmektedir.
Anglerfish'in tuzak oltasını yem zannederek yaklaşan balıklar, oltanın ipi tarafından sarılır ve bu sayede kolay bir av olurlar. Aşağıdaki videoda Anglerfish'in bu işi nasıl yaptığını gözlerinizle görebilirsiniz. Son derece büyüleyici bir şey. İzlemenizi tavsiye ederim. 




Okyanuslarda ışık sadece avlanmak için değil savunma ve haberleşme için de kullanılır.
Derin denizlerde ışığın bilinmediği yerlerde bu ışığı üreten ve algılayabilen canlılar bulunmaktadır ve ışık sayesinde her bir tür kendisine verilen görevi en iyi şekilde yapmaktadır.

Bilindiği kadarıyla mekanizmanın temeli luciferin adı verilen maddenin luciferaz enzimi ile oksiluciferin'e çevrilmesidir. Bunun dışında henüz tam olarak aydınlanmamıştır. Yine aşağıdaki ilk videoda bu üretilen ışığın formülünü görebilirsiniz. Diğer videoda ise okyanuslardaki büyüleyici ışık gösterisine şahit olacaksınız. 


Muazzam bir ışık gösterisine şahit olmak için aşağıdaki videoyu izleyin...



Kaynak

Lair of the dragon, NewScientist No: 2179, 27 Mart 1999.30-35.
Ve okuldan edindiğim bilgiler, aldığım notlar vs. J


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işık saçan canlılar: Biyolojik Işıldama

Termodinamiğin ikinci yasası: Entropi nedir?

Fizikte rota değişimine neden olan Heisenberg'in Belirsizlik İlkesi