Ve oyun bitti: Sağ ve Sol gruplar darbe ile 12 Eylül sabahına uyandı!!

(darbe öncesi için tıklayınız) İstenilen darbe gerçekleştirildi. Darbe gerçekleştirildi gerçekleştirilmesine ama darbe sonrasında Türkiye’de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ve hiçbir şey eskisi gibi yaşanmayacaktı. Pek çok aydın, yazar, düşünür, sanatçı ve bunun yanında pek çok dava sahibi genç ya idam edilmiş, ya ülke dışına sürülmüş, ya da hapse mahkum edilmişti. Ülkenin genç beyinleri fazlasıyla hırpalanmış ve artık düşünmeleri engellenmişti…

Ve işte darbesi sonrasında yaşananların kısa bir özeti…

12 Eylül sabahı liderler sürgün edildi. 5 komutan MGK’yı (Milli Güvenlik Kurumu) kurdu. Cumhuriyet tarihinde hiçbir kurum bu kadar yetkiyle donatılmamıştı… 2 sayılı bildiri ile asker ve komutanlara anarşinin durdurulması için tüm yetkiler verildi. Türkiye tarihinin en büyük kitlesel tutuklamalarını yaşadı. Cezaevleri yetersiz kaldı yeni cezaevleri yapıldı.

52. sayılı MGK bildirisi ile er türlü siyasi eylem ve yayın yasaklandı.

27 vali değişti, başa asker kökenliler geçti. Düğünler için izin alınacaktı. E-5 üzerindeki evler beyaza boyandı. 24’den sokağa çıkma yasağı vardı. Türkiye Cumhuriyet tarihinin en güç dönemini 12 Eylül’de yaşadı. Sıkıyönetim komutanlarının dediğine göre hareket ettiler. Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet, Tercüman gibi gazeteler 300 gün süreyle kapatıldı. 400’e yakın gazeteci gözaltına alındı. 30 kişi falan tutuklandı. 3315 yıl hapis istendi. Siyasetten bahsetmek şartlıydı, kolay kolay bahsedilemiyordu. Böyle olunca da asparagas ve erotik ağırlıklı basın türedi.

Basına şu kısıtlamalar getirildi:
·         1-Aleyhimize olmayan dış haberler verilebilir
·         2- İç haberler; A- anarşiye ait haber verilmeyecektir. B- herkesi ilgilendirmeyen küçük yangın ve trafik kazası gibi haberler verilmeyecektir. C- milli güvenlik konseyi ve sıkıyönetime karşı haberler verilmeyecektir.
·         3- Aksi belirtilmedikçe milli güvenlik konseyi bildirileri günde 3 defa, sıkıyönetim bildirileri de 2 defa yayınlanacaktır.
·         4- 12 Eylül müdahalesiyle ilgili halkla röportaj yapılacak daha ziyade orta yaşlılarla konuşulacaktır.

Yazarlara, sanata, kitaplara da yasaklama getirildi.  937 film, 927 yayın sakıncalı olduğu gerekçesi ile yasaklandı.  Türkiye yazarlar sendikası üyeleri illegal örgüt kurdukları gerekçesiyle yargılandılar. Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, Tomris Uyar, Leyla Erbil gibi yazarlar hakim karşısına çıktı.

1253 üniversite hocası ve 3254 öğretmen işten çıkarıldı.

Üniversitelerde başıbozukluğun engellenmesi için Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) kuruldu. İhsan doğramacı YÖK başkanı oldu.

Taramalar başladı. Sağ ve sol örgütle ilişkisi olan herkes göz hapsine alındı. İşkenceler yapıldı. Avrupa ülkelerine göçler başladı.

İşkenceye uğrayanlardan Sadun Aren- Barış Derneği Davası sanığı: falakaya çekildi. Şaban Dayanan-ortaokul öğrencisi- ayak parmağına ve cinsel organına elektrik verildi. Muhsin Yazıcıoğlu- tamamen soyuldu, havaya kollarından asıldı, elektrik verildi.

MGK’ya göre DİSK, MHP, DEV SOL, Barış derneği üyesi aydınları 12 Eylül gözünde hepsi anarşistti. Sağ-sol ayrımı yapmadan anarşist olduklarını düşündükleri herkese işkence edildi.

587 kişilik MHP-Ülkücü davası 6 yıl sürdü. 220 sanık için idam istendi. Faşistlikle suçlandılar. Türkeş’e 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verildi. Ülkücüler her şeyi devleti korumak için yaptığını düşünüyordu.

Barış derneği davası- 30 kişi hakkında 8-30 arasında hapis istendi. Aziz Nesin, Rutkay Aziz, Tarık Akan, Mahmut İkerdem, Sadun Aren, Jülide, Turgut Kazan bu kişilerden bazılarıydı.

DEV SOL duruşması. 1243 kişi sanıktı. 250 sanık hakkında idam istendi. Davalar 11 yıl sürdü. Karar boş salona okundu çünkü şartlı tahliye nedeniyle sanık kalmamıştı.

Komutanlar anarşiye karşı idamın caydırıcı olacağı görüşündeydiler. İdam kararları peş peşe çıktı. “Mümkünse bir sağcı bir solcu asılsın” dendi. Sağcı ya da solcuların gözünde töhmet altında kalmamak için bunu yaptıklarını söylediler.

En acı olay ise hiç kuşkusuz Erdal Eren olayıydı. Er Zekeriya Öngel’i öldürmekle suçlandı. Olaya karıştığında 17 yaşındaydı. 3 ay içinde mahkemesi tamamlandı ve idam edildi. Yaşı 18'den küçüktü. İdam edilmemesi gerekti ancak yaşını tespit edecek olan kemik testi yapılması talebi kabul edilmedi. Üstüne üstük vurduğu söylenen jandarma erine çok uzaktan ateş açmıştı ama otopside yakın atışla öldüğü görüldü. Tüm bunlar Erdal Eren’in asılmasına engel olamadı.

“Karıştır-Barıştır” sistemi altında solcu ve sağcılar aynı koğuşlara atıldı. Solcular buna itiraz etti. Ölüm orucu ve kendilerini yakarak protesto ettiler. 14 kişi bu yüzden öldü.

Ayrıca Anayasa’da köklü değişiklikler yapıldı çünkü 12 Eylülcüler anarşinin nedeni  1961 anayasasını görüyordu.

Sıkıyönetim yasasının 44 maddesi birden değiştirildi.

MGK 1 yıl içinde 268 yasa çıkarıldı. İdam kararları, gözaltı ve tutukluluk süreleri, yasaklar ve iç güvenlikle ilgili olan pek çok yasa vardı.

Grevler yasaklandı. Lokavt (greve çıkan işçileri işverenin topluca işten uzaklaştırması) anayasal hak haline getirildi. Sendikalara siyaset yasağı kondu.

Halka bol geldiği düşünülen bazı özgürlükler de kısıtlandı. Toplantı ve gösteriş yürüyüşleri, vatandaşlık yasası, milli eğitim temel yasası değiştirildi. Siyasi partiler kadın kolu, gençlik kolu, kuramayacaklardı. Hakimler, savcılar, yüksek öğretim kurumu elemanları, YÖK üyeleri, memurlar, öğrenciler ve askerler siyasi partilere giremeyeceklerdi.

MGK Eski parti yöneticilerine 10 yıl siyaset yasağı koydu. Kapatılan siyasi parti liderlerinin anayasa taslağını eleştirmesi yasaklandı. Anayasayı övmek serbestti. Ve tüm bunların neticesinde anayasa %91lik bir oyla kabul edildi ya da mecburen kabul ettirildi.

İşte böyle, kısaca özetleyecek olursak 12 Eylül'ün utanç tablosunda şunlar yer alıyor:

1 milyon kişi gözaltına alındı, 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı, yaklaşık 100 bin kişi 'örgüt üyesi' olmak suçundan yargılandı. 7000 kişi için idam istendi, 517 kişiye ölüm cezası verildi, 259 kişinin idam dosyası meclise gönderildi, 55 kişi idam edildi, 17 yaşındaki Erdal Eren'in yaşını büyütülüp idam edildi, binlerce kişiye müebbet hapis cezası, on binlerce kişiye çeşitli hapis cezaları verildi.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Işık saçan canlılar: Biyolojik Işıldama

Termodinamiğin ikinci yasası: Entropi nedir?

Fizikte rota değişimine neden olan Heisenberg'in Belirsizlik İlkesi